Faciliteiten en omgeving

In het noorden van Nederland, waar de drie provincies Friesland, Overijssel en Drenthe bij elkaar komen, ligt het dorpje de Blesse.

Dit landelijke dorpje is het eerste dorpje in Friesland met zijn prachtige weilanden waar de koeien nog buiten lopen en waar zich veel paardenliefhebbers bevinden. De Blesse grenst aan de prachtig bekende natuurgebieden De Lindevallei, de Eese, de Weerribben/Wieden en het Drents Friese Wold.

De Blesse is een dorpje wat ligt tussen de plaatsen Wolvega en Steenwijk.

U kunt genieten van natuur in de nabijgelegen bossen, (ca. 5 minuten loopafstand) of zich vergapen in de zeer mooie wandeltuin “de Oevertuin” van onze buren.

Op 150 meter loopafstand bevindt zich het sfeervol café-restaurant Pieter Poot. Mocht u zin hebben om er op uit te gaan, dan kunt u in de nabije plaatsen Giethoorn, Steenwijk en Wolvega terecht voor diverse eetgelegenheden.

Een kilometer vanaf onze saunatuin ligt het plaatsje Steenwijkerwold. In dit dorp, dat bestaat uit enkele met elkaar vergroeide gehuchten, kunt u een warme bakker en een ambachtelijke slager vinden. Tevens is er een supermarkt, een pizzeria en een snackbar gevestigd. Supermarkten kunt u ook vinden in de nabij gelegen plaatsen Wolvega, Oldemarkt en Steenwijk.

Oldemarkt

Op zo’n vijf kilometer afstand bevindt zich het dorp Oldemarkt. De naam van deze gemeente is afkomstig van de oorspronkelijke moederparochie IJsselham, die samen met de moederparochie Steenwijk in de veertiende eeuw “Het Land van Vollenhoven” vormde. In Oldemarkt is een Jumbo gevestigd en er is een redelijk winkelaanbod.

Steenwijk

Van oorsprong is Steenwijk een oude vestingstad. De grachten en gerestaureerde stadswallen stammen uit de tijd van de Tachtigjarige Oorlog, toen Steenwijk een strategische plaats was in de strijd tussen de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en Spanje. De grachten zijn nog steeds zichtbaar, waar u overheen kunt wandelen en er is in Steenwijk ook een passantenhaven aanwezig.

Zoals eerder genoemd kunt u in Steenwijk terecht voor een ruim aanbod aan horecagelegenheden en winkels. Om te parkeren in Steenwijk heeft u een parkeerschijf nodig. Op zaterdag is er markt op het lokale Marktplein. Hier vindt u ook veel gezellige terrasjes en eetgelegenheden. Op donderdag is er de wekelijkse koopavond.

Wolvega

Wolvega is van oorsprong een streekdorp. De oudste bron waarin het dorp genoemd wordt, stamt uit 1218. In die tijd droeg het dorp nog de naam “Wolvagham”. In het gebied kwamen rond de Gouden Eeuw veel wolven voor die toentertijd veel wolvenjachten als gevolg hadden. In de archieven van het Grietenijhuis in Wolvega kan men opdoen dat er in het begin van de 18e eeuw nog wolven en wilde varkens in de omgeving aanwezig waren. Echter zijn de wolven tijdens de 19e eeuw door het vele jagen veelal uitgeroeid.

In Wolvega kunt u op veel plekken gratis parkeren. Op sommige parkeerplaatsen heeft u een parkeerschijf nodig. U vindt hier een groot aanbod van zowel winkels als supermarkten. Ook kunt u er bij het Drafcentrum voor een gokje terecht. Op donderdag is er een koopavond.

Giethoorn

Het pittoreske Giethoorn, ook wel bekent als “klein Venetië”, leent zich uitstekend voor een dagje varen in een van de vele fluisterbootjes of kano. In dit mooie dorp gaan stilte en natuur samen met watersportplezier. Bovendien kunt u er genieten van de vele café’s en restaurants.